Psychomotorische therapie, bewegingsexpressie- en dramatherapie zijn ervaringsgerichte behandelmethoden voor klachten die zich emotioneel,  lichamelijk of in gedrag uiten. Denk hierbij aan lichamelijke of emotionele spanning, ademhalingsproblemen, onverklaarbare psychosomatische klachten, negatief zelfbeeld, verstoorde lichaamsbeleving, moeite met het opkomen voor jezelf, onzekerheid of impulsiviteit. Soms kun je vast komen te zitten in je eigen redeneerwijze en overheersen gedachten en gekieperd je leven. Als (co-)behandelaar begeleid ik o.a. mensen met verschillende vragen. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met een burn-out klachten, traumatische ervaringen, verlies of impuls-problematiek.

Deze ervaringsgerichte therapie richt zich op de herkenning van emotionele blokkades en lichamelijke signalen. Als deze een negatieve invloed hebben op je denken, voelen en handelen kom je in een vicieuze cirkel terecht. De behandelmethode kent vier fases. In de eerste fase leer je de emotionele en lichamelijke sensaties onderscheiden. Je leert deze herkennen in situaties in het dagelijks leven. In de tweede fase leer je de koppelingen met de interne gedachten en opvattingen herkennen. Je leert verbinding te maken met je geschiedenis, ervaringen en gebeurtenissen die bepalend zijn geweest. In de derde fase leer je te kijken naar jezelf, je lichamelijke sensaties voor te zijn, cognitief te kaderen en daarmee regie over je emoties en gedrag te krijgen. In de vierde fase richten we ons op bestendiging in verschillende dagelijkse situaties en spanningsvelden.

Door het ervaringsgerichte karakter van de aanpak, door gebruik te maken van jou ervaringskennis en door inzichten en kennis te delen wordt je maximaal eigenaar van je eigen proces.

Emotionally Focused Therapy, EFT, richt zich op de verbetering van de emotionele verbondenheid met je jezelf. En de emotionele verbondenheid van partners in een relatie, van gezinsleden in familie verband. EFT is praktisch, helder gestructureerd, wetenschappelijk onderbouwd, effectiever dan alle andere vormen van relatietherapieën.

EFT is gebaseerd op gehechtheids- en systeemtheorieën. Verder gebruikt EFT experiëntele interventies om onderliggende hechtingsangsten en onbeantwoorde hechtingsbehoeftes te bereiken. Het EFT-kader biedt een heldere stappen die gevolgd worden, echter niet leidend zijn. Samen leren we dit negatieve interactiepatroon herkennen en doorbreken. In de eerste fase leren jullie het negatieve interactiepatroon herkennen en de rol van jezelf hierin. In de tweede fase staat de verbinding centraal. Jullie leren over elkaars hechtingsbehoeftes en hechtingsangsten, deze uit te spreken en ermee om te gaan. Dit geeft veiligheid waardoor het mogelijk is een andere emotionele verbinding en nieuwe oplossingen te creëren. Geen enkel proces is lineair en zoals in een dans zijn er stappen vooruit, opzij, achteruit en is een draai mogelijk als je de bereidheid hebt elkaar te voelen. Het geeft hoop als blijkt dat de relatie niet zo slecht is, maar dat er een patroon in zit dat jullie vastzet. EFT is in de basis een emotie gerichte therapie en kan individueel, in paren en gezinsverband gevolgd worden.

Vraag je je af of therapie iets voor jou kan betekenen of wil je je aanmelden neem dan gerust contact op via het contactformulier of telefonisch via 06 53 944 147.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s